Кратки видео водич за напредније кориштење форума:

 

Saintcruix

Чланови
 • Укупно коментара

  638
 • придружио/ла се

 • Задња посета

 • Колико пута је победник дана

  6

Saintcruix last won the day on Март 23

Saintcruix had the most liked content!

Community Reputation

549 Excellent

1 Пратиоц

О Saintcruix

 • Ранг
  Не може се без њега

Задњи посетиоци профила

155 Прегледа профила
 1. Ово за "нефеш" сам чуо од православног ђакона, мог друга који је докторирао теологију. Баш православни теолози пишу о томе. Није моја тема, али наћићеш ако потражиш, сигуран сам. У сваком случају, хришћанство никако не може да буде старије.од филозофије, када су антички филозофи писали пре Исуса. Тора јесте старија, мада и за њу кажу да је писана у Соломоново доба. Ако сам жртва пропаганде, онда је то пропаганда православних попива и теолога. Ово ти баш и није одговор - слобода. Ако бог ствара биће по свом лику, он ствара другог бога, макар то било, како кажеш, по благодати. А слободе нема без разликовања добра и зла. Бог је дакле свакако знао да ће људи направити тај избор и то им је и омогућио, зар не? Због чега би им онда то замерио?
 2. И мислио сам на човека, као на онога ко одлази. Ако је циљ стварања већ била заједница с богом, чему стварање бића које ће одлучити да ће да се осамостали (свезнајући бог би то знао и пре стварања, зар не)? Можда је циљ баш и била самосталност човека од бога? Чему повратак?
 3. У књизи постања се спомиње јеврејски термин Нефеш, који данас преводимо као душа. Али, теолози доста озбиљно објашњавају разлике између тог јеврејског израза и.онога који касније користе хришћани. Јеврејски термин је био под приличним утицајем египатске митологије (тај "нефеш" је, ваљда један од пет делова душе о којима говоре Египћани), а хришћани одмах преводе ту реч грчким терминима. Ако се не варам, само је Матејево еванђеље било на арамејском, а остала на грчком? А зашто би онда бог тако створио човека, да мора да одлази па да се враћа? И ако га је створио по сопственом локу, зар му није био циљ да од њега такође начини бога?
 4. У вријеме пропасти и мрака Сви искаше са небеса знака Сатрапи су зулум наметнули Курјака за вођу подметнули Свуд завија Курјачина љута Народ тлачи и тера са пута На мегдан му нико не излази А ни сенку не сме да му згази Чинило се, умрла сва нада Курјак овде вечно ће да влада Кад ли оно Младеновац шаље Јуначину пред курјачке раље Витез бели што Ђогата јаше Млади ковач нове среће наше Тај се јунак мегдана не боји Мрко Бели пред Вучином стоји Он у боју биће наша дика Освојиће звање преЦедника Програм његов развој је и раст Са народом поделиће власт Од језера, направиће мора Биће опет српска Црна Гора Албанце ће за Грке да прогласи Волеће га Бугари и Власи Прогласиће он јединство ново Обновити Царство Душаново А све то ће без рата и крви Балкана ће постати краљ први Процветала сад је нова нада Опет ћемо живети без рада Сви у браству и у слаткој слози Живећемо ко небески бози Зато браћо освајамо свет Кад другога гласамо за пет!
 5. Што тако о народу, црни.Далмоше?
 6. Vojvodo, sami pojmovi "duh" i "duša" potiču iz filozofije, odakle ih i hrišćani preuzimaju. Što se tiče BORGA, pa i ranijih Telokradica, u zapadnoj masovnoj kulturi su to, zapravo, suptilne reference na sovjetski kolektivizam. Navodno, gajeći individualnodt, Zapad je čuvao jedinstvenost identiteta, tj dušu svojih građana. Svi znamo da se taj proces na kraju završio padom zapada u dekadenciju, dok se na istoku sada već uveliko obnavlja duhovnost.
 7. Вероватно и јесу били. За разлику од данас, масомерија је тада заиста окупљала народну елиту, једину која је имала снагу да се супротстави утицају католика.
 8. Па зар није то једино реално? Макар је тако у мом искуству. Жене воле када их покори мушкарац јачег ума од њиховог. Без наметљивости, насиља, курчења - чистом снагом ума. Упознао сам оне које такав "пораз" искрено чини срећнима. Е сад, прави проблем је у томе што жене углавном имају јачи ум него мушкарци, тако да превише често оне тријумфују - али опет, још нисам упознао неку коју је таква победа усрећила. Свестан сам да сам овде констатовао само симптоме - а због чега је то тако, било би много теже одговорити. Можда је боље да ви жене на то саме одговорите, уколико се уопште и слажете с мојом констатацијом.
 9. Риле, делимично јеси али делимично и ниси у праву. Од свих античких филозофских праваца, једино би се епикурејцима могао приписати некакав атеизам - све остале школе су на неки начин теистичке. Али, у праву си олко теолошког дела, зато што се теологија углавном гради на концепцијама натприродног откровења које се прихвата као двета истина, догма. Филозофија заиста занемарује натприродна откровења и кроз спознају човечанског креће ка евентуалној спознају божанског или стваралачког принципа. Тако је Анђо, питање смисла је можда и значајније биолошком бићу, него Homo religiosusu. Вероватно је добро да сви не знају све, ту се слажем. Али, постоје људи којима је знање о себи и свету важно попут ваздуха који удишу. И ако те, далеко било, икада ставе у кошуљу без рукава и собу без врата и прозора, или те живога сахране - е тада је оно што си до тада сазнао и спознао, једина имовина коју имаш и једина нит која те спаја са животом и светом. Пакао је, за мене, свест о одсуству свести.
 10. Пророчиште у Делфима не греши никада. Ееее, али како спознати себе? Ово је одлична конструкција, права филозофска. Слажем се, смисао није урођен - сврха слободне воље је да га тражимо и прихватимо, а сврха интелекта да га препознамо. Сјајно, слажем се с тобом у потпуности. Ако нисмо створени са сврхом, ништа што радимо не би имало смисла. Али, ако смо створени са сврхом, поставља се питање сврхе стварања као и подпитање да ли има смисла живота изван сврхе којој смо створени? Слажем се војводо, интелигенција дизајна практично поништава могућност да је се случајно догодио. Али, пошто није случајно, колико ми онда знамо о разлозима свога мастанкс?
 11. Одлутасмо од филозофије, па да се на њу вратимо, рецимо питањем: Шта је смисао човековог живота? Узгред, глупо је што филозофија није једна од области на форуму (као, на пример, психологија), па да у оквиру ње могу да се постављају теме.
 12. Јесу ли то они око Алечковићке, што нису стигли да је кандидују, па сад кукају како је "кисело грожђе"? Смешни су.... Узгред, сада би тебало прилагодити анкету у овој теми, тако да обухвати 11 кандидата који су удсели да прођу. А Даца и Мила само треба да се покрију ушима и ћуте: Бели је скупио потписе без било какве логистике, а оне нису могле. Најзад и ја имам за кога дс гласам, пуним срцем... БЕЛОГА ЗА ПРЕЦЕДНИКА!
 13. Кога, чега, шта сам?
 14. Е тако то мајстори раде. Филозофски решен инцЕдент! Поносан сам на вас.