Кратки видео водич за напредније кориштење форума:

 

Sign in to follow this  
Followers 0
dušan

Скривено електронско/дигитално шпијунирање

5 одговора у овој теми

http://www.vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Nauka-i-tehnologija/635939/Jeziva-istina-o-smart-televizorima-koju-nam-niko-nije-rekao

 

Цитирај

Језива истина о смарт телевизорима коју нам нико није рекао
Дигитално доба нам је донело многе предности на којима смо бескрајно захвални. Ипак, ствар повремено измиче контроли.
639733_living-room-1872192-1920_f.jpg?14
Неко вас посматра и преко телевизора

Када први пут купиш смарт ТВ, схватиш да су ствари мало другачије у односу на онај стандардни који си имао. Нови уређај има својства компјутера, али сигурно ти не пада на памет да те прислушкује и дели са неким оно што си рекао својој девојци док сте синоћ гледали филм.

Ствари су се дефинитивно промениле од када су телевизори закачени за Интернет и могу да примају и шаљу податке. Америчка Федерална комисија за трговину већ дуже прати проблеме приватности код ових уређаја.

Тренутно људи и даље не размишљају о ТВ-у као о компјутеру и иако су чули за "онлајн праћење" не схватају да су постали део тога. Сигурно не желите да вас реклама нечега што сте пре годину дана купили преко Амазона прати у сваком налету пропагандних порука у току омиљене серије. То је оно што вам се редовно дешава када користите Фејсбук. Како не скапирају да сте то већ купили?

Прошле године су сви уређаји - паметни телевизори, уређаји за стриминг, конзоле за видео игре, па и апликације пратиле навике конзумента, често на потпуно неприхватљиве начине.

Иако смо у дивном новом свету, у њему морамо да одлучујемо које информације о себи ћемо дати да бисмо имали бољу услугу. Чињеница је да то право треба да буде само наше, а не произвођача уређаја који користимо, друштвене мреже или апликације.

Не, када су паметни телевизори у питању, не прати се само које канале и програме гледате. Неки телевизори имају опцију "препознавања гласа". Шта ту слушају и прате?

Нећемо наводити који произвођачи су у игри, али погледајте на свом ТВ-у опцију "воице ацтиватион" или "воице рецогнитион". Ако су укључене, будите пажљиви док водите приватне разговоре испред телевизора, јер он слуша аудио и може да га подели са "трећом страном". Ако ваше изговорене речи садрже личне или друге осетљиве информације, оне ће бити међу подацима који су снимљени и емитовани трећој страни. Не, они не чувају ваше снимке и не продају их, али саветују да обратите пажњу да ли је "активација гласа" укључена, а то ћете видети по малом микрофону који светли негде у углу.

Пссст. Не причајте пред ТВ-ом о куповини нових кола, иначе ће вас бомбардовати рекламама за аутомобиле наредних годину дана.

За сада све ово није забрањено, а оно што вам преостаје је да одвојите време и пређете кроз сва подешавања и искључите све што може да има везе са праћењем и прислушкивањем. На тај начин ћете одустати од свих опција препорука које толико волите код Нетфлиxа.

 

Прочитајте још:

* Стручњаци упозоравају: Прате нас и преко статуса батерије!?

* Опрез: Хакери вребају, угрожено 900 милиона андроид телефона

* Ово су знаци да вам неко прислушкује мобилни телефон

 

1 person воли ово

Подели овај одговор


Линк према одговору
Подели на другим страницама

http://webtribune.rs/nase-najvece-otkrice-ikada-vikiliks-cia-vas-spijunira-preko-telefona-i-tv-a-evo-kako/#

 

Цитирај

“НАШЕ НАЈВЕЋЕ ОТКРИЋЕ ИКАДА” – ВИКИЛИКС: ЦИА вас шпијунира преко телефона и ТВ-а, ево како …

Постед дате: март 07, 2017Ин: ИЗА ОГЛЕДАЛА, ИЗБОР

hfdsuwezbndsksdm-640x427.jpg

Организација “Викиликс” је саопштила да је почела са објављивањем делова свог “највећег открића икада“ са огромном количином докумената које је ЦИА означила као строго поверљива.

У саопштењу се наводи да се откривају детаљи о томе како је ЦИА створила и спроводила глобални хакерски програм.

Такође, наводи се да је агенција злоупотребљавала бројне популарне производе највећих компанија као што су “ајфон” компаније Епл, телефони и уређаји са оперативним системом “андроид” компаније “Гугл”, “Мајкрософтов” оперативни систем “Виндоус” и “Самсунгови” ТВ уређаји и претварала их у „своје оруђе“ и „прикривене прислушне уређаје“.

Викиликс тврди да је до тих информација дошао из мреже коју користи Центар за сајбер обавештајну службу ЦИА у Вирџинији.

Извор је, како се наводи у саопштењу Викиликса, навео да је сврха откривања оваквих података иницирање јавне дебате о безбедности, креирању, употреби и демократској контроли сајбероружја.

Документи који су објављени су настали у периоду од 2013. до 2016. године. Они су насловљени шифром “Ваулт 7”, а први део документације која је објављена је “Yеар Зеро” и она сама садржи више од 8.000 докумената.

“Yеар Зеро” открива на који начин ЦИА шпијунира људе широм света помоћу уређаја које свакодневно употрребљавају.

Један од примера је тај да су ЦИА и британска обавештајна служба МИ5 заједно направиле малвер који инфицира “Самсунгове телевизоре” и претвара их у прислушкивач.

Даље се наводи како је ЦИА сакупила велику количину података о слабостима разних софтвера које праве гиганти као што су “Епл”, “Мајкрософт”, “Гугл” и други, али те компаније обавестила о њима да их поправи већ их је сама експлоатисала зарад шпијунаже.

Потврђено је и да је ЦИА нашла начин да заобиђе енкрипцијске кодове на апликацијама као што су “WатсАпп” и “Телеграм”.

У једном од објављених докумената је наведено и да је амерички конзулат у Франкфурту скривена хакерска база коју користи ЦИА.

Како је саопштено из организације, број докумената знатно премашује онај који је о Националној служби безбедности (НСА) објавиоњен бивши радник Едвард Сноуден.

“Викиликс” наводи да је од 2001. године ЦИА “добила политичку и буџетну надмоћ” у односу на НСА. Узбуњивачи из организације кажу да ЦИА има своју флоту хакера и да је на неки начин створила сопствену НСА.

Оснивач “Викиликса” Џулијан Асанж живи у Амбасади Еквадора у Лондону више од четири године, јер страхује да ће бити изручен у САД, где је оптужен због објављивања поверљивих депеша америчке дипломатије.

(Спутник)

 

Подели овај одговор


Линк према одговору
Подели на другим страницама

http://srbin.info/2017/03/09/nismo-bezbedni-americki-mikrofoni-vrebaju-i-srbe/

 

Цитирај

НИСМО БЕЗБЕДНИ: Aмерички микрофони вребају и Србе

10:47   09.03.2017.

Стручњаци тврде да се прислушкују и наши телефони, компјутери, телевизори. Нисмо безбедни, није у питању параноја, јер прислушкују се сви који су интересантни.

Грађани Србије, укључујући и све чланове наше владе, министарстава и агенције, користе исте смарт телефоне, рачунаре, телевизоре, као и цео свет и наши подаци се – прате, прислушкују, прикупљају и по потреби користе!

windovs-amer-mikrof1_620x0.jpg

Овако за „Новости“ говори Зоран Живковић, председник Друштва за информациону безбедност Србије, поводом последње објаве „Викиликса“ о неколико хиљада докумената који детаљно описују како ЦИA новим методама прислушкује, прати и прикупља податке.

– Нисмо безбедни, није у питању параноја, јер прислушују се сви који су интересантни и који могу да се прислушкују – упозорава Живковић. – Врло мало пажње се овом проблему посвећује и на највишим нивоима одлучивања у српској влади.

Како наш саговорник каже, верује се да америчке НСA – Национална безбедносна агенција и ЦИA – Централна обавештајна агенција, данас наџиру и прикупљају масовно све комуникационе канале самостално и уз помоћ више од 80 највећих светских, посебно америчких, ИЦТ компанија – за информационе и комуникационе технологије. Осим што ови уређаји могу бити фабрички спремни, без знања купца, за даљински приступ, наџор и контролу, на додатне посебне мере наџора стављају се интересантне особе.

– Из свих пресретаних и снимљених података путем специјално прављених алгоритама издвајају се безбедносно, али и економски интересантне особе, фирме, организације које се затим детаљно прате и анализирају – објашњава Живковић.

A, да сарађују, како каже, хтели, или не, морају све ИТЦ компаније, сви значајни произвођачи ИТ опреме!

– Све компаније попут „Мајкрософта“, „Интела“, „Циска“ „Јахуа“, „Гугла“, „Aмазона“, ИМБ, укључујући све значајније произвођаче опреме, софтвера, провајдера и социјалне мреже попут „Фејсбука“, „Твитера“ и осталих, без обзира на то што већина њих негира или просто ћути, по закону су обавезни да сарађују са америчком владом – каже Живковић.

Већ у фабрикама уређаји се припремају за даљински приступ и контролу.

– Сви паметни телефони данас имају Qualcomm чип, за који се верује да има скривене функције за даљински приступ – каже наш саговорник. – У питању је, наравно, амерички произвођач. Путем низа апликација, могуће је даљински укључити микрофон, камеру, без нашег знања на свим такозваним смарт уређајима – укључујући и нове телевизоре! Позната је прича о „Гугл“ софтверу који је могао да укључи микрофон и камеру без нашег знања, а разлог је наводно прикупљање информација током рекламних порука за одређивање куповног профила корисника. Успут се прикупе подаци и о свим осталим навикама.

– Од пре неколико месеци америчке агенције имају знатно већа овлашћења када је у питању територија Сједињених Држава – каже Живковић. – Све под паролом националне безбедности и угрожености од Руса, Кинеза или терориста. Нико се неће одрећи неограничене могућности контроле. Мењаће се само објашњења и повремено ће неко бити смењен. A што се остатка планете тиче, они у интересу националне безбедности раде све што могу да је заштите.

РУСИ СЕ ЗAШТИТИЛИ

Руси од прошле године дозвољавају употребу софтвера, хардвера и сервиса за владу и јавни сектор искључиво ако је добио сертификат од ФСБ – Федералног савета безбедности. То је допринело знатном смањењу посла за већину америчких и осталих западних производа за ову групу корисника, јер не желе да раде сертификацију. Вероватно баш због скривених функција.

AКО ХОЋЕТЕ ДA ТУЖИТЕ…

Кривичним закоником Републике Србије прописана су кривична дела против слобода и права човека и грађанина и то повреда тајности писама и других пошиљки, неовлашћено прислушкивање и снимање, неовлашћено фотографисање и неовлашћено прикупљање личних података – каже Жарко Птичек, правни стручњак за ИТ област. – Ко посебним уређајима неовлашћено прислушкује или снима разговор, казниће се новчаном казном или затвором од три месеца до три године. Кривична пријава се подноси било полицији било тужилаштву.

 

Извор: Вечерње новости

Ознаке: Безбедност, прислушкивање, САД, Србија

 

 

Подели овај одговор


Линк према одговору
Подели на другим страницама

Моја препорука: књига о Сноудену! :)  (ко баш нема времена за књигу нека одгледа бар филм :D)

Недавно сам разговаро са познаницима, питао сам их да ми наведу једно откриће које је изнео Сноуден, који је ризиковао живот да изнесе те информације у медије. И уједно направио један од највећих скандала кад је прислушкивање у питању. Нико није знао да ми наведе било шта. :(

Да ли је могуће да медији као аждаја 21. века толико доминирају или је неки проблем у нашем менталном мртвилу и незаинтересованости? :|

Према ономе што је Сноуден обелоданио, Викиликс је мала маца...

Подели овај одговор


Линк према одговору
Подели на другим страницама

http://webtribune.rs/vikiliks-amerika-sve-nadzire-i-sve-zna/

 

Цитирај

VIKILIKS: Amerika sve nadzire i sve zna

Posted date: март 12, 2017In: IZBOR, SPEKTAR
2
 

gfhz54egfdfdg

Vikiliks je ovih dana uzdrmao svet objavljivanjem 8.000 novih dokumenata koji pokazuju da svaki građanin na planeti može biti prisluškivan.

Stručnjak za bezbednost, profesor Milan Milosavljević, zaključuje da oni koji kontrolišu svet u tehnološkom smislu, imaju i mogućnost nadzora nad svima.

“A to je Amerika, a Amerika je Gugl”, kaže Milosavljević za Tanjug.

Većina internet servisa u Americi je u privatnom sektoru, kaže on, pa priča o privatnosti nije moguća ni u Srbiji, jer smo mi korisnici njihovih usluga.

Kao jednu od najbezbednijih institucija u Srbiji, Milosavljević izdvaja vojsku.

“Vojne institucije su vrlo sigurne i što bude manje strane opreme u njihovim sistemima to će biti bolje za državu. Ali opšta ocena zaštićenosti naših institucija, mereno od jedan do deset, je pet”.

On kaže da je država u vreme takozvanog komunizma, bila u samom evropskom vrhu u tehničko informatičkom obrazovanju, i da će kada se otvare arhive to biti biti i potvrđeno.

Milosavljevic smatra da je u Srbiji oblast bezbednosti zakonski dobro regulisana, ali kaže da je pitanje je koliko se zakoni primenjuju.

“Povremeno dolazi do obaranja nekih važnih državnih sajtova, uglavnom vezano za neke politčke događaje. To je u političkom smislu veliki minus za državu jer da su ministarstva na boljem tehničkom nivou, to se ne bi dešavalo. Postoje potrebni zakoni u ovoj oblasti, ali je pitanje koliko se primenjuju”.

Objavljivanje podataka Vikiliksa, je prema njegovim rečima višestruk moralni problem, jer je Vikiliks objavljujući dokaze o prisluškivanju ugrozio bezbednost SAD, a s druge strane pokazao da vlast u Americi vara sopstvene građane.

” Vikiliks je pokazuja na koji način se ljudima smanjuju slobode, ograničavaju i direktno kontrolišu svi pojedinci u svetu”.

Profesor Milosavljević naglašava da tamo gde ima interneta nema privatnosti i otvaraju se mogućnosti za najrazličitije zloupotreba.

Objavljivanjem samo jedne privatne fotografije na internetu, velike svetske osiguravajuće kuce, posebno u Americi, mogu da saznaju da li ste korisnik cigareta, kao i da saznaju kompletan vaš psihološki profil, objašnjava Milosavljević.

Fejsbuk može nakon 300 lajkova koje neko ostavi, da sazna o ljudima apsolutno sve značajne podatke koji se koriste za trgovinu u velikim svetskim kompanijama.

Nakon svega 300 lajkova, kompanija Fejsbuk može da zna o vama više od vašeg muža i žene, pa čak i od vas samih. Ta oblast se zove nauka o podacima ( data science), a to je danas najplaćenija profesija na svetu”, ističe Milosavljević .

On upozorava da, kada se prikupe svi podaci i izradi psihološki profil, tu osobu je lako naterati da nešto kupi ili uradi, što je, prema njegovim rečima, već na ivici kriminala.

(Tanjug)

 

1 person воли ово

Подели овај одговор


Линк према одговору
Подели на другим страницама

Креирајте налог или се пријавите да би коментарисали

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Региструјте се да би приступили друштву видовдан форума, једноставно је!


Register a new account

Пријави се

Већ имате налог, пријавите се овде


Пријави се сада
Sign in to follow this  
Followers 0

  • На теми су присутни   0 members

    No registered users viewing this page.