Кратки видео водич за напредније кориштење форума:

 

Sign in to follow this  
Followers 0
Varsonufije

Зова

1 одговор у овој теми

Цитирај
Plodovi crne zove (Sambuci fructus) su bogati antioksidansima isto koliko i aronija (imaju skoro istu ORAC vrednost). Zreli plodovi su potpuno bezbedni za korišćenje ukoliko se termički obrade (npr. potopljeni u vodu ključaju samo 1 minut na 100 C). Sirovi zreli plodovi nisu preporučljivi za jelo, kao ni nezreli plodovi. Plodovi imaju antiinflamatorno, antivirusno (virus gripa A i B, HIV, Herpes simpleks virus tip 1 (HSV-1)), antioksidativno i antibakterijsko dejstvo. Koriste se kao pomoćno sredstvo u terapiji gripa, AIDS-a i karcinoma.
 
Cvet crne zove (Sambuci flos) se koristi kod nazeba u obliku infuzuma, za ispiranje usta i grla, sastojak je čaja za čišćenje (Species laxantes) i čaja za znojenje (Sambuci diaphoreticae). Čaj od zovinih cvetova primenjuje se kod prehlade i svih onih bolesti kod kojih znojenje dovodi organizam u bolje opšte stanje (bronhitis, kašalj, grip, veliki kašalj, tuberkuloza, kijavica, početna upala pluća, ospice, šarlah, astma, reumatična oboljenja).
 
Čaj od listova crne zove (Folium Sambuci nigri) koristi za izlučivanje mokraće i tečnosti iz tela. Zbog toga se kod smanjenog izlučivanja mokraće izazvanog poremećenim radom bubrega, kao i za izlučivanje nakupljene tečnosti u telu, preporučuje čaj od listova zove. S obzirom da sadrži i lekovitu materiju koja deluje na količinu šećera u krvi, može se primeniti i u slučaju šećerne bolesti, uz redovno kontrolisanje šećera u krvi.

 

Преузето са Sadnice zove

2 people воле ово

Подели овај одговор


Линк према одговору
Подели на другим страницама

Креирајте налог или се пријавите да би коментарисали

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Региструјте се да би приступили друштву видовдан форума, једноставно је!


Register a new account

Пријави се

Већ имате налог, пријавите се овде


Пријави се сада
Sign in to follow this  
Followers 0

  • На теми су присутни   0 members

    No registered users viewing this page.